Gratis retourneren en 30 dagen retourbeleid

Fietspedalen met magnetische aantrekkingskracht – testrapport: Magped-pedalen

fahrrad.de |

Plat of klik, dat is een vraag die iedere motorrijder zich waarschijnlijk wel eens heeft gesteld. Hoe zou een pedaal dan zijn dat enerzijds de veiligheid en het comfort biedt van een veilige verbinding met het pedaal, maar anderzijds ook de mogelijkheid biedt om ook zonder verbinding veilig op het pedaal te staan? Dat beloven de Magpeds. Onze collega Nadine heeft voor je getest wat er precies achter zit en hoe de pedalen werken.

Nadine fietst al jaren over heuvel en dal. Ze bezit verschillende mountainbikes voor verschillende doeleinden. Ze bevestigde de Magpeds aan haar enduro-mountainbike en haar crosscountryfiets en reed ermee over paden in modder, sneeuw en felle zon. Ze slaagde ook in beklimmingen. Lees hier wat Nadine te zeggen heeft over de Magpeds.

Ervaring van Nadine met eerdere mountainbikepedalen:

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik op mijn mountainbikes ben overgestapt op platte pedalen, na jarenlang met SPD-klikpedalen te hebben gereden.

Magped Sport²-pedalen

Op technisch terrein ben ik liever niet gebonden aan de pedalen. Omdat een binding aan het pedaal ook veel voordelen heeft, vooral bij het trappen naar het volgende pad, heb ik in eerste instantie pedalen geprobeerd die aan de ene kant een klikconstructie hadden en aan de andere kant platte pedalen waren. Daar kwam ik echter snel vanaf omdat ik nooit aan de goede kant kwam, en met de schoenplaatjes onder mijn schoenen stond ik ook simpelweg niet optimaal op de vlakke kant. De Magpeds leken ideaal voor mijn fietsstijl; ik zit niet te vast aan het pedaal en kan ook zonder binding rijden, maar ik sta stevig op het pedaal.

Houden de Magpeds zich aan wat ze beloven? Ik wil vooraf niet te veel weggeven maar: Ja, ze zijn een goed alternatief 😉.

Maar nu naar de pedalen:

Verschillende varianten magneetpedalen:

Er zijn in totaal drie versies van Magped voor mountainbiken:

  • De Sport²-versie (tot 6 pinnen per pedaalzijde, magneet aan één pedaalzijde) Doel: Gravel / Cross Country / Trail
  • De Enduro-versie (tot 14 pinnen aan elke pedaalzijde, magneet aan beide pedaalzijden) Doel: Enduro / All Mountain / Downhill
  • De Ultra-versie (tot 8 pinnen per pedaalzijde, magneet aan één pedaalzijde) Doel: Gravel / Cross Country / Trail / All Mountain

Er is ook een aparte versie voor racefietsers die zonder pinnen wordt geleverd, maar compatibel is met driegaats bindingen voor racefietsschoenen.

Ik heb mijn oude 5e klikpedaalschoenen omgebouwd voor de magnetische platen.

In mijn test heb ik de sportversie op mijn crosscountryfiets en de enduroversie op mijn endurofiets kunnen testen.


Het monteren van de pedalen

De eerste installatie is heel eenvoudig, alles is in 10 tot 15 minuten gemonteerd.

Het monteren van de pedalen is net zo eenvoudig als bij alle pedalen, ze zijn gemarkeerd met R en L voor zijtoewijzing. Bij de Enduro-versie waren de pinnen apart verpakt en kon ik ze in de voor mij geschikte posities in het pedaal schroeven. In de sportversie waren alle pinnen al voorgemonteerd.

Het bevestigen van de magnetische platen aan de schoen werkt eveneens op dezelfde manier als bij SPD-schoenplaatjes. Er zijn twee schroeven en u kunt de magneet overeenkomstig onder de schoen plaatsen. Voor hogere profielen op de zolen zijn er afstandhouders die ervoor zorgen dat de magneet direct tegen het schoenprofiel aanligt.

De eerste reizen en de impressie:

In het begin was het voor mij even wennen aan de magnetische pedalen, omdat ik gewend was mijn voet opzij te draaien om eruit te klikken. Omdat ik bij de Magpeds nog steeds mijn voet omhoog moet trekken, omdat de schoen anders nog steeds aan de magneet vastzat, belandde ik in het begin bijna in de modder. Na vijf minuten rijden en af ​​en toe mijn voet van het pedaal halen, raakte ik eraan gewend en kon ik echt aan de slag. Sinds mijn eerste rit in de modder plaatsvond, merkte ik meteen een voordeel: terwijl de bindingen op de SPD-pedalen al snel helemaal verstopt raakten met modder en ik er na een tijdje niet echt meer in kon klikken, kan de modder er niet meer in komen. over de magneet correct geplaatst en de verbinding blijft bestaan.

Wat ik ook leuk vind aan de pedalen is dat er meer vrijheid is als het gaat om positionering en beweging van de voet. Bij klikpedalen is er maar één stand en als je deze niet optimaal hebt ingesteld, leidt dat al snel tot kniepijn.

Testrit Enduto magnetische pedalen

Proefrit in de modder


Bindend - de schoen houdt het pedaal vast

De binding van de pedalen

Zoals ik al zei moest ik eerst even wennen aan de nieuwe binding op het pedaal. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was, was de binding geweldig. Bij overdrachtsroutes tussen de trails had ik nu een stevige grip op het pedaal en kon ik mijn kracht beter overbrengen. Onderweg kan ik snel van het pedaal afkomen zodra ik mijn voet eraf haal, wat erg handig is in moeilijke situaties. Je kunt de magneten ook verwisselen en ze in drie verschillende sterktes krijgen. Bij de kracht die ik heb getest, is het relatief eenvoudig los te maken van het pedaal. Het beviel mij perfect om te trappen en ik kon mezelf snel van het pedaal losmaken op de trail. De fiets omhoog trekken werkt niet met de pedalen, dus voor een konijnensprong heb je toch de juiste rijtechniek nodig 😉.

Wat ik erg leuk vond aan de Sport-versie is dat ik zonder magneet aan de zijkant kan staan ​​zonder dat de magnetische plaat in de weg zit. Hardlopen met schoenen met een magnetische plaat is ook veel comfortabeler dan het eierrennen dat je vaak doet met schoenplaatjes.

Mijn conclusie: Voor mij zijn de Magpeds een goede keuze als je wel gebruik wilt maken van de binding aan het pedaal, maar niet permanent aan het pedaal gebonden wilt zijn tijdens het rijden.


Vorige Volgende