Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

Getest door fahrrad.de: MIO Cyclo 215 HC fietscomputer

fahrrad.de |

Intuïtieve bediening en navigatieplezier voor avonturiers

Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die op de fiets stappen en alleen maar rijden. Je wilt weten hoe snel je gaat en vooral waar je naartoe gaat. Het is belangrijk om geen hoogtepunten op de route te missen en de best mogelijke routes voor jouw rijstijl te vinden. Uiteraard moet het geheel worden opgenomen en eventueel gedeeld op sociale media. Met apps als komoot of Strava is dit kinderspel.

Helaas krijg je met een gebruiksvriendelijke en goedkope snelheidsmeter basisgegevens zoals snelheid en afstand, maar geen navigatie. Als je met je mobiele telefoon navigeert, raakt de batterij snel leeg. Officiële fietscomputers die dit allemaal kunnen, zijn vaak erg duur en zo complex dat je het gevoel hebt dat je een diploma computerwetenschappen nodig hebt om ze te kunnen gebruiken.

Onze medewerker Fabrício is ICT-expert en hoeft voor geen enkele fietscomputer bang te zijn. Hij rijdt al drie jaar twee tot drie dagen per week op zijn grind- of endurofiets. Hij testte de MIO Cyclo 215 HC tussen half maart en half april van dit jaar in de omgeving van Stuttgart. Fabrício reisde over asfaltwegen, grindpaden en enduro-trails in een grote verscheidenheid aan weersomstandigheden. Hij kent de weg al op een fietscomputer. Hij kende MIO nog niet, maar de vergelijking sprak hem aan, vooral omdat hij aanbevelingen wilde kunnen geven aan andere fietsers. Lees hier wat hij leuk vond aan de MIO Cyclo 215 HC – en wat hij niet leuk vond.

Fietsnavigatietest - miljoen

De eerste indruk: gemakkelijk afleesbaar display, intuïtieve bediening met omwegen

Fabrício was onder de indruk van het grote, kleurrijke en contrastrijke display, een luxe die niet alle fietscomputers in deze prijsklasse zich veroorloven. Onze test zal uitwijzen of dit een negatieve invloed heeft op de batterijduur, die op maar liefst tien uur staat. Het 3,5 inch touchscreen is eenvoudig te gebruiken en de menunavigatie is logisch opgebouwd.

De computer wordt als bundel geleverd en wordt tevens geleverd met een houder voor bevestiging aan de fiets, een hartslagband en een snelheids- en cadanssensor. Dit betekent dat Fabrício deze gegevens ook draadloos kan weergeven en vastleggen via de MIO-computer. Installatie op de fiets kan in 20-30 minuten worden gedaan met een schroevendraaier en kabelbinder.

Er zat ook een USB-kabel bij om op te laden en verbinding te maken met de pc. Dit bleek essentieel, wat onze tester een beetje nuchter maakte. Er is geen geïntegreerde Bluetooth en geen app voor de mobiele telefoon; alle gegevens en routes moeten via de kabel op de pc worden gesynchroniseerd. De weg naar Strava of komoot is dus iets langer. De desktopsoftware heet CycloAgent, hier kunt u alle gegevens beheren.

Met MIOShare is er een cloudgebaseerde gebruikersinterface waar u geüploade routes op uw computer of tablet kunt maken of bewerken. Er is een link naar Strava, komoot en Co en daar vind je ook populaire routes van andere renners die je kunt volgen.

Het besturingssysteem van de computer zelf is zeer intuïtief in gebruik en is direct klaar voor gebruik - zelfs zonder een systeemupdate, die Fabrício toch heeft uitgevoerd. Omdat de Europese fiets- en wegenkaarten al op de MIO Cyclo 215 HC waren geïnstalleerd, kon hij meteen op de fiets stappen en gaan rijden.

Gebruikt op wegen en trails - de MIO Cyclo 215 HC is beschikbaar voor elk avontuur

Fabrício downloadde niet alleen eerder gemaakte routes naar de computer om te volgen, hij gebruikte ook de speciale ‘Surprise Me’-functie, die prominent als icoon op het startscherm in MIO verschijnt. Dit is perfect voor mensen die niet lang plannen en zich gewoon willen laten verrassen door wat de omgeving te bieden heeft. En er waren een paar verrassingen tijdens de testritten. Na het invoeren van de afstand, reistijd of bestemming stelt de functie drie verschillende routes rondom uw startpunt voor en navigeert u automatisch door de tocht. Er kunnen echter ook avontuurlijke routes zijn waarvoor uw fiets mogelijk niet is ontworpen. “Wees voorbereid op meer emoties dan verwacht”, zegt Fabrício, die bij zijn tweede poging besloot meteen de MTB te pakken.

De batterij ging eigenlijk bijna tien uur mee, waarmee je een heel eind komt. Hoewel de opslagcapaciteit van de MIO Cyclo 215 HC met 8 GB niet erg groot is, is er wel een slot voor micro SD-kaarten. Fabrício kon het geheugen uitbreiden met een kaart van 64 GB en had tegelijkertijd bijna 100 komoot-tracks op het toestel staan ​​via de eerder opgenomen SD-kaart.

De klassieke navigatie werkte soepel en de vooraf geïnstalleerde Points of Interest (POI's) laten je in geval van nood weten waar de dichtstbijzijnde fietsenwinkels, restaurants of ziekenhuizen zijn.

Het toestel oogt robuust, is waterdicht en het touchscreen was zelfs als het nat was gemakkelijk te gebruiken. De enige fysieke knop, een soort homeknop op het toestel, was zelfs met winterhandschoenen makkelijk te gebruiken.

Met de meegeleverde houder, die met behulp van een kabelbinder rechtstreeks op het stuur of de stuurpen kan worden gemonteerd, zou onze tester zich echter zorgen hebben gemaakt over het gebruik ervan op veeleisende trails, gezien de vele abrupte bewegingen en trillingen daar. Voor deze gevallen is er ook de Cyclo stuurhouder van MIO, die op het stuur geschroefd kan worden en de computer voor het stuur plaatst, wat ook ruimte bespaart in de cockpit.

Fietsnavigatietest - miljoen

Fietsnavigatietest - miljoen

Conclusie - Een veelzijdige fietscomputer voor fietsers die vooral de omgeving willen verkennen

De MIO Cyclo 215 HC is geprijsd in het middensegment. In ruil daarvoor krijg je een veelzijdige fietscomputer, zeker als je de bundel met cadans-, snelheids- en hartslagmeter hebt. Deze kunt u ook individueel achteraf inbouwen. Je kunt ook een vermogensmeter aansluiten via ANT+. Helaas zijn sommige functies, zoals verbinding met apps van derden of uploads en downloads, alleen mogelijk via een omweg, namelijk de USB-kabel, vanwege het ontbreken van een Bluetooth-module. Deze MIO-versie is daarom niet echt geschikt voor ambitieuze sporters die eenvoudig hun gegevens willen delen in de community of direct toegang willen hebben tot apps als TrainingPeaks. Deze laatste zijn beter af met een duurder toestel als de MIO Cyclo Discover, omdat er een Bluetooth-module aanwezig is en alles wat nodig is voor trainingscontrole en gegevensoverdracht al geïntegreerd is.

Als de reis het doel is, je houdt van avontuurlijke tochten en vooral geïnteresseerd bent in het ontdekken van nieuwe routes, dan zul je blij zijn met de MIO Cyclo 215 HC. Samen met ambitieuze sporters geniet u echter net zo goed tijdens het rijden van de intuïtieve bediening en het gemakkelijk afleesbare kleurendisplay van de MIO-apparaten. Wil je spontaan zijn, gebruik dan de ‘Surprise Me’-functie. Wil je dat het een zorgvuldig geplande meerdaagse tocht wordt, dan kun je rustig achter je pc zitten. Waarschijnlijk kun je rondkomen met de nog goedkopere versie zonder de bundeltoevoegingen (MIO Cyclo 215). Snel tochten delen met de community of statistieken evalueren is voor jou sowieso secundair - en dan komt de MIO Cyclo 215 HC pas echt goed tot zijn recht.

Vorige Volgende