Voor velen zijn lente en zomer absoluut de beste tijden om te fietsen. Maar dat betekent niet dat dit de enige tijd van het jaar is waarin je actief kunt zijn op de fiets. Helemaal niet - want met de juiste accessoires en een beetje voorbereiding kun je zelfs in de herfst, als het weer kouder en wisselvalliger wordt, vol enthousiasme op de fiets stappen.
Waarom moet ik fietsen in de herfst?
Het feit dat het weer niet perfect is, betekent niet dat je fiets na de zomer in de garage moet staan om stof te verzamelen. Met een paar eenvoudige aanpassingen aan uw fiets en kleding kunt u het hele jaar door comfortabel fietsen. De herfst is ook een mooie tijd van het jaar: je kunt zien hoe de bladeren veranderen van weelderig groen in rood en geel.
Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet, zodat niets uw herfsttrips in de weg staat.
Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen de verkeerde kleding.
De herfst brengt niet automatisch slecht weer met zich mee, want de late zomer kan ons nog een paar gouden dagen bezorgen. Maar na verloop van tijd wordt het nog steeds kouder en neemt de kans op regen toe. Daarom is het de moeite waard om een goede regenjas te kopen. Tegenwoordig kosten regenjassen die echt tegen een stootje kunnen – zowel hardshell als softshell – niet meer de aarde. Een regenjas is dan ook een musthave in je garderobe, of je nu naar je werk fietst, in je vrije tijd een paar rondjes doet of lange dagtochten maakt. Je kunt het beste een model kiezen dat specifiek is ontworpen voor fietsen, omdat deze jassen aan de achterkant meestal langer zijn en je billen bedekken als je voorover buigt op het zadel.
Als het regent, worden je dijen snel kletsnat. Natuurlijk zijn daar regenbroeken voor. Ze zien er misschien niet altijd even stijlvol uit, maar als de regen komt, ben je blij dat je een broek bij je hebt die je droog houdt. Je trekt ze eenvoudig over je eigenlijke broek en vermijdt koude, natte dijen.
Sommige regenbroeken hebben zelfs ritsen op de broekspijpen, zodat je ze gemakkelijk aan kunt trekken zonder je schoenen uit te doen. Let bij aankoop op een broek met een verstelbare zoom. Hierdoor voorkom je dat waterspetters van onderaf in de broek dringen. Bovendien blijft de zoom niet in de ketting hangen.
Om volledig regendicht te zijn, mogen waterdichte schoenen – of beter nog laarzen of overschoenen – niet ontbreken. Deze laatste zijn meestal gemaakt van hetzelfde materiaal als een regenbroek en bieden bovendien bescherming tegen de wind.
Fietskleding - stijl met functie
Regenbescherming voor uw fiets
Je fiets mag ook niet zonder bescherming aan de regen worden blootgesteld. Hij zou op zijn minst spatborden moeten hebben, zoals de meeste van onze klassieke fietsen. Maar sommige mountainbikes, fixies en andere fietsen zijn niet vooraf geïnstalleerd. U kunt deze spatborden echter achteraf monteren, hetzij stevig vastgeschroefd als het frame dit toelaat, hetzij met afneembare spatborden als clip-ons.
Uw ketting moet regelmatig worden geolied met een speciale kettingolie, minimaal elke twee weken of na hevige regenval. Voor en tussendoor kunt u het grove vuil met een droge doek wegwrijven. Zorg ervoor dat u geschikte fietskettingolie gebruikt. In de handel verkrijgbare WD40 of motorolie is hier niet voldoende. Integendeel: het beschadigt de ketting omdat sommige componenten verdampen en in plaats van de ketting soepel te maken, blijft er alleen een vettig laagje achter. Als uw ketting bijzonder vuil en vettig is, kunt u deze behandelen met een kettingontvetter. Vervolgens kunt u opnieuw verse kettingolie aanbrengen en overtollige olie wegwrijven.
Hoe je je ketting en fiets goed schoonmaakt, lees je in ons artikel: Tips voor het schoonmaken van je fiets
Banden
U hebt de juiste banden nodig om op natte wegen te rijden die vol vuil, bladeren, takken en puin kunnen zijn. Als u regelmatig op dergelijke wegen en onder alle weersomstandigheden rijdt, heeft u banden nodig met een goed profiel en eventueel een beschermtape tussen de band en de binnenband om lekrijden te voorkomen. Als je bij slecht weer fietst, is het de moeite waard om wat lucht te laten ontsnappen om de bandenspanning te verlagen. Hierdoor hebben de banden meer grip, maar is de kans op een lekke band iets groter en slijten de banden sneller. Zorg ervoor dat uw banden geen haarscheurtjes hebben en nog voldoende profiel hebben. Als u toch uw banden moet vervangen, is het de moeite waard om bredere banden te kopen, omdat deze meer grip op natte wegen beloven.
Remmen
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is de moeite waard om te zeggen dat uw remmen goed moeten werken. Dit geldt uiteraard het hele jaar door, maar vooral als het weer onrustig is. Als u niet zeker weet hoe u uw remmen zelf moet onderhouden, breng uw fiets dan naar een vertrouwde fietsenmaker. De remblokken en -vlakken moeten nog voldoende remmateriaal bevatten en je remkabels moeten zo afgesteld zijn dat je niet helemaal hoeft te remmen.
Licht
Het is wettelijk verplicht om verlichting op je fiets mee te nemen. Dit wordt nog belangrijker naarmate de dagen korter worden en het eerder donker wordt. Als je naar je werk fietst of regelmatig een fietstocht maakt, is een dynamo een goed idee. Dan hoef je je geen zorgen te maken over batterijen of het opladen van je lampen. Ze gaan gewoon aan zodra je trapt. Lampen op dynamo's zitten meestal ook stevig vastgeschroefd en zijn niet zo gemakkelijk te stelen, dus u hoeft ze niet mee te nemen als u uw fiets aansluit. Hierdoor kunt u zien waar u heen gaat en gezien worden, wat ongelooflijk belangrijk is als het buiten schemerig of wazig is.
Als een dynamo geen optie is voor je fiets, zijn er uitstekende, superheldere hoofd- en achterlichten die via USB kunnen worden opgeladen . Het is het beste om lampen te kiezen die gemakkelijk kunnen worden verwijderd en in uw rugzak kunnen worden opgeborgen wanneer u de fiets aansluit. We raden oplaadbare lampen aan in plaats van lampen die batterijen nodig hebben.
Kleding
Zoals we allemaal weten, kan het herfstweer erg wisselvallig zijn. De temperaturen schommelen vaak in slechts een paar dagen van behoorlijk warm tot extreem koud. We hebben het al gehad over fietsregenkleding , maar wat draag je onder je regenjas of als het droog is?
Onthoud gewoon het ui-principe: trek meerdere lagen aan en trek ze uit als dat nodig is, dus ondergoed onder een dunne tussenlaag en een sweatshirt of fleecejack zijn op de meeste dagen voldoende. Als er koude temperaturen worden voorspeld, moet er ook een dun donsjack onder de regenjas passen. Mocht het toch te warm worden, dan kun je de afzonderlijke lagen eenvoudig uittrekken en hoef je geen dikke, zware winterjas mee te sjouwen.
Zakken
Hierdoor hoef je niets meer op je rug te dragen en voorkom je zweetvlekken op je rug. Als je toch liever een rugzak gebruikt, moet je op zoek gaan naar een rugzak die speciaal is ontworpen om te fietsen, omdat deze het gewicht beter verdeelt en een stortbui kan overleven. Ook hier kan een regenhoes helpen.
Conclusie
Zoals je ziet, heb je niet veel nodig om in de herfst actief te zijn op de fiets. Het allerbelangrijkste is een waterdichte buitenlaag, een beetje extra fietsonderhoud en misschien een paar kleine veranderingen om je fiets voor te bereiden op het natte weer en de donkere dagen.
Met al deze tips staat niets je herfstfietsen meer in de weg en kun je genieten van de herfst, ongeacht het weer.