Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Innovation Corner: Keego-drinktablet

fahrrad.de |

Een sportfles met de beste eigenschappen van plastic & metaal

innovatie-keego-fles-header

Wanneer je op een hoog prestatieniveau fietst (en tijdens het sporten in het algemeen), is een optimale hydratatie essentieel. Sport- en drinkflessen hebben zich bewezen en zijn dertien in een dozijn. Bij sommige wedstrijden of evenementen worden ze letterlijk naar je toe gegooid. Helaas belanden deze drinkflessen meestal snel in de kast of direct in de prullenbak.

Plastic of plastic flessen zijn licht, handig en voldoende flexibel, maar drankjes die ervan worden gemaakt smaken vaak onaangenaam chemisch, vooral als het buiten warm is. Bovendien zullen er vroeg of laat onsmakelijke resten of zelfs schimmels ontstaan ​​op het oppervlak, dat poreus wordt. Ter vergelijking: metalen flessen zijn smaaklozer en hygiënischer, maar ze zijn onverzettelijk en onnodig zwaar. Het zou mooi zijn als de positieve eigenschappen van beide materialen gecombineerd zouden kunnen worden en de negatieve eigenschappen genegeerd zouden kunnen worden.

innovatie keego materiaalkeuze

innovatie keego ontwikkeling

Dat dacht het Oostenrijkse bedrijf KEEGO ook. Maar het was niet zo eenvoudig om te doen als ik zei, anders waren anderen op het idee gekomen. De ontwikkelaars melden: “We hebben onszelf ten doel gesteld om de schoonste, uitknijpbare drinkfles ter wereld te ontwikkelen. Bij het zoeken naar een geschikt materiaal kwamen we uit op titanium omdat het extreem licht en duurzaam is en bovendien antiaanbakeigenschappen heeft. Heeft samen met Light zelfs een antibacteriële werking." De fles is niet vrij van plastic. Dat zou vanuit productieperspectief niet werken. Maar de vloeistoffen komen alleen in contact met de titanium binnenkant en het push-pull-ventiel van siliconen en rubber.

Het principe: titanium, maar extreem dun

Een belangrijke moeilijkheid was het titanium zo dun te maken dat het kneedbaar zou worden en flexibel zou blijven. Om dit te doen, moet het materiaal vergelijkbaar zijn met aluminiumfolie (alleen veel dunner) en verbonden met plastic. Strikt genomen is er niet sprake van één laagje titanium, maar van meerdere microscopisch dunne laagjes die via meerdere lagen mediatoren met elkaar verbonden zijn, die het hele systeem bij elkaar houden en stabiliseren. Tijdens de productie en het gebruik ontstaan ​​er hoge spanningen tussen de materialen, die zo in evenwicht worden gebracht. Anders zou het titanium na verloop van tijd broos worden of barsten.

De verschillende prototypes van de fles werden onderworpen aan talrijke tests: valtesten, buigtests, migratietests, temperatuurcycli, kras- en hechtingstests, chemische stresstests, UV-blootstelling. In het interview meldde KEEGO ook dat ze de prototypes af en toe uitdeelden aan een groep fietskoeriers in Wenen, waar de flessen aan echte duurtesten werden onderworpen.

innovatie keego-prototype

Tegenslagen horen erbij – en maken het eindproduct beter

KEEGO meldt heel openlijk dat er onderweg talloze tegenslagen waren en dat sommige concepten en ideeën moesten worden verworpen of radicaal herzien na praktijktests of productiefouten. Maar de tests waren een doorslaggevende factor op weg naar marktgereedheid. Wat heb je tenslotte aan een hygiënische en smaakloze fles als deze niet lang meegaat?

Het eindproduct is niet klassiek rond, maar heeft eerder een licht conische, vaag vierkante vorm met afgeronde hoeken. Hierdoor wordt de druk en spanning optimaal in het fleslichaam verdeeld, zodat deze gemakkelijker kan worden samengedrukt. Daarnaast wordt de vorm ook beïnvloed door het productieproces en de materiaaleigenschappen van het composiet.

Ook de ontwikkeling van het mondstuk werd gekenmerkt door ups en downs. De klep kon uiteraard niet van titaniumcomposietmateriaal worden gemaakt: dat is wel vervormbaar, maar niet zo vervormbaar. Maar de aandacht viel al snel op de spenen en doppen van babyflesjes. Deze moeten voldoen aan de hoogste normen van reinheid en materiaalzuiverheid. Maar ook na de marktintroductie werd al snel duidelijk dat de knoppen en sluitring van de eerste flessen problemen veroorzaakten als ze niet goed werden behandeld. KEEGO erkent graag dat u bij het sporten geen perfect gebruik kunt verwachten. Daarom werd de drinkklep opnieuw ontworpen met tal van nieuwe prototypes totdat hij beter en robuuster werd, maar toch zijn smaakneutrale eigenschappen behield.

innovatie-keego-optimalisatie

Verdere ontwikkelingen en vooruitzichten

Om de drinkfles verder te verbeteren, wordt er hard gewerkt aan verbeteringen. Het buitenmateriaal van de KEEGO bestaat momenteel uit een zacht aanvoelend materiaal dat comfortabel in de hand ligt en zelfs voor bezwete handen een veilige grip biedt. Het oppervlak is zachter dan veel plastic flessen en daardoor gevoeliger voor kleine krasjes, maar deze lijken minder op gebruikssporen en meer op de natuurlijke gebruikssporen van een goed gebruikte fles.

Dit plastic bestaat echter uit nieuwe grondstoffen, waardoor de duurzaamheid helaas afneemt. In 2020 werkte het ontwikkelingsteam aan een versie gemaakt van gerecyclede materialen. Helaas bleken deze prototypes niet robuust genoeg en faalden ze bij botsproeven. De flessen gingen eenvoudigweg kapot of scheurden en daarom wordt momenteel het bestaande ontwerp behouden. Omdat KEEGO grif toegeeft: "Het heeft absoluut geen zin om flessen duurzamer te produceren als ze daarbij hun levensduur verliezen."

Toch wordt er nog steeds geëxperimenteerd met gerecyclede materialen om de fles nog verder te verbeteren. De belangrijkste focus is dat een stevige buitenschaal nodig is, ook om het titanium aan de binnenkant te beschermen en de hele fles robuust te houden.

Wilt u meer weten over de geschiedenis, achtergrond en verdere ontwikkeling van KEEGO, dan kunt u op hun website veel informatie vinden.

kom meer te weten