Zo zorg je voor een geweldige ervaring
Wilt u een dagje fietsen met uw kinderen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, zonder dat de planning een wetenschappelijk project wordt. Met onze tips vind je snel geschikte routes en spannende (tussen)bestemmingen om de kleintjes bezig te houden en niet te overweldigen. Zo krijgt het hele gezin waar voor zijn geld.
Inhoud
- Voordat we beginnen: materiaalcontrole, basisuitrusting en bagagevervoer
- Welke afstand en welk routeprofiel is geschikt voor welke leeftijd kind?
- Hoe vind ik de juiste route voor mijn familiereis?
- Probeer het!
Als je met kinderen op fietstocht wilt gaan, betekent minder kilometers vaak meer beleving. Zorg ervoor dat u voldoende tijdsbuffer inplant, kies een "kindvriendelijke", leuke route met interessante tussenpunten of een waardevolle bestemming en zorg dat u de juiste uitrusting en eten bij u heeft. Hier leest u precies waar u op moet letten, zodat de familiereis een groot succes wordt.
Voordat we beginnen: materiaalcontrole, basisuitrusting en bagagevervoer
Net als bij elke fietstocht moet u ervoor zorgen dat uw fietsen geschikt zijn om te rijden en rijklaar zijn. Dit betekent dat de luchtdruk en de remmen van de betreffende wielen en het vastzitten van de schroeven kort moeten worden gecontroleerd.
Afhankelijk van het seizoen wil je misschien mobiele verlichting, regenkleding, insecten- en zonwering of een warm kledingstuk meenemen. Ook een nood- en reparatieset, een luchtpomp en vooral energierijke snacks en genoeg te drinken mogen niet ontbreken in uw reisbagage.
© Vaude
Voor alle gezinsleden wordt een helm aanbevolen. Volwassenen moeten hier een goed rolmodel zijn en ook qua design en pasvorm is er een grote keuze aan fietshelmen voor kinderen .
Uiteraard moeten de fietsen qua formaat geschikt zijn voor de kinderen, zodat ze er met plezier langere afstanden mee kunnen afleggen. Klik hier voor onze kinderfietsgids en hier vindt u een groot aanbod kinderfietsen .
Betrek uw kinderen erbij. Misschien hebben ze een gewenste bestemming, zoals het huis van hun grootouders, of willen ze onderweg picknicken, of laten ze, als dit niet in het reisplan past, kiezen uit verschillende geschikte opties. Laat ze zelf de fietsbel controleren, zorg voor een eigen bidon op de fiets of draag een klein bagagetasje mee.
Volwassenen moeten ook fietstassen op hun fiets hebben of speciale fietsrugzakken dragen om de hierboven genoemde proviand en uitrusting comfortabel te kunnen vervoeren. Als een strandtrip of een partijtje badminton is inbegrepen, moet u mogelijk ook een fietskar meenemen voor uw bagage tijdens de tour.
Indien de maaltijden in restaurants plaatsvinden, is een groot lunchpakket niet nodig. Maar zorg ervoor dat de geplande voorziening, of het nu een café of een kinderboerderij is, die dag ook daadwerkelijk open is en zorg ervoor dat u altijd noodsnacks bij u heeft.
Welke afstand en welk routeprofiel is geschikt voor welke leeftijd kind?
Vooral als de kleintjes nog niet regelmatig fietsen, vragen ouders zich af hoeveel kilometer ze kunnen verwachten tijdens fietstochten of uitstapjes.
Zeer jonge kinderen die zelf nog niet fietsen zijn in goede handen in een fietskar , bakfiets of kinderzitje . Hier kan verveling een groter probleem zijn dan fysieke overbelasting. Neem de knuffel mee en stop regelmatig in een speeltuin, zodat de kleintjes zich kunnen uitleven. Mogelijk slapen ze zelfs op het volgende deel van de route. Zorg er altijd voor dat het kind een veiligheidsgordel draagt. Meer informatie over het fietsen van kinderen vindt u hier.
© Thule
Maximaal comfort voor de kleintjes
Ongeacht of uw kind in de aanhanger zit of zelf rijdt: trillingsvrije routes met weinig hellingen en meerdere stops zijn het beste voor gezinstochten. Ook moeten de routes weinig verkeer hebben. Ook al is er een fietspad, het mag niet te lang langs een hoofdweg lopen; je wilt kunnen praten en genieten van de natuur.
De ideale afstand voor fietstochten met kleuters of vijf- tot zesjarigen verschilt uiteraard van kind tot kind. Het moet zeker in staat zijn om de rijstrook aan te houden en te remmen. Zo’n tien tot vijftien kilometer is mogelijk, zeker als er voldoende pauzes en tussendoortjes zijn. Idealiter leggen de jongeren al korte afstanden af naar school of de opvang en hebben ze een bepaalde routine op de fiets.
Ervaren tienjarigen kunnen doorgaans zo'n dertig kilometer per dag rijden, terwijl oudere kinderen meer kunnen rijden. Over het algemeen vinden kinderen het leuk om te concurreren en soms plezier te hebben op een of twee pistes. De limiet mag echter niet worden overschreden, zodat de fietstocht met kinderen een dierbare herinnering blijft.
Het veiligheidsaspect
Houd er bij het kiezen van een route ook rekening mee dat kinderen onder de acht jaar volgens de StVO gebruik moeten maken van fietspaden en trottoirs, indien beschikbaar. Als het voor ouder en kind niet altijd mogelijk is om naast elkaar te rijden, moet(en) het/de kind(eren) achter een ouder rijden, terwijl een andere volwassene achterop rijdt. Het spreekt voor zich dat het “zwakste” lid van de groep het tempo en de afstand bepaalt, of dat er voor hen een “Plan B” bestaat.
Plan B
Bij calamiteiten dient u een route te nemen met de mogelijkheid om een kortere route te nemen, een aansluiting te hebben op een treinstation/S-Bahn-station of een tandempaal aan boord te hebben. Het ‘slepen’ met de tandemstang moet echter vooraf worden geoefend en als er kinderen moeten worden gesleept, zowel op een kinderfiets als in een aanhanger, is een motor op de trekfiets een voordeel.
Hoe vind ik de juiste route voor mijn familiereis?
Wilt u zonder veel moeite een fietstocht met kinderen plannen? Bent u op vakantie, kijk dan eens in de regio (VVV of online portaal), daar zijn vaak speciale fietspaden met speeltuinen etc. speciaal voor kinderen.
Gebruik uw eigen lokale kennis
Idealiter ken je als fietsliefhebber al geschikte routes en zitten de jongeren niet voor het eerst in het zadel of de aanhanger, is het materiaal beproefd en zijn er enkele bekende hoogtepunten zoals een avonturenspeeltuin, een restaurant of een wildpark onderweg. Zorg er ook voor dat er op dit moment geen delen van de route afgesloten zijn of dat er een omleidingsmogelijkheid klaarligt. Verdwalen met kinderen op sleeptouw betekent meestal extra stress.
© s'cool
Digitale reisplanning met komoot
De route moet deel uitmaken van een fietspadennetwerk en goed bewegwijzerd zijn, of gepland worden op een platform zoals komoot. Daar kunt u ook een geschikte ondergrond (asfalt en verharde bospaden), de afstand en een geschikt profiel (geen steile hellingen of klimmetjes) selecteren. Officiële fietspaden en bijzonder mooie delen van de route worden ook getoond of aanbevolen door de komoot-gemeenschap, er zijn zelfs ‘collecties’ met familierondleidingen, misschien is er ook wel eentje bij jou in de buurt. Bovenal kun je ook filteren op herbergen, drinkwaterfonteinen, speeltuinen en andere bezienswaardigheden voor kinderen; Voor dat laatste hoeft u alleen maar op het vakje ‘reizen met kinderen’ in de komoot-routeplanner te klikken.
Nadat u uw tocht heeft gepland, hoeft u deze alleen maar te downloaden op uw navigatiesysteem of mobiele telefoon en u kunt aan de slag. Je kunt je kinderen ook vooraf de route laten zien, zodat ze weten wanneer en waar er beloningen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een ijsje of aardbeienplukken. Het is ook goed om de tour op te nemen, dan kunnen de kleintjes zien wat ze hebben bereikt en heel trots zijn.
De ideale route voor gezinsfietstochten voert je langs zo autovrij mogelijke paden, hoewel dit meestal buiten de grote steden ligt. De kinderen moeten de kans krijgen om de natuur met al hun zintuigen te verkennen, tijdens pauzes op een weide te zitten of met hun voeten in een beekje te kunnen dompelen.
Het kan zijn dat u met het openbaar vervoer naar de start- en eindpunten moet reizen of u kunt een auto met fietsenrek nemen om de natuur in te gaan. Toch is het bijzondere aan een fietstocht dat de kinderen zelfstandig naar het meer, de kinderboerderij of de ijssalon komen en niet met de auto daar naartoe worden gereden. Het pad is de bestemming en de limonade in het bosrestaurant smaakt veel lekkerder als de wind om je neus heeft geblazen en je je redelijk hebt bewogen.
Probeer het!
Een fietstocht met kinderen hoeft niet ingewikkeld te zijn, let alleen op een paar veiligheidsaspecten, begin met korte afstanden, plan een rustige route door de natuur met enkele hoogtepunten voor de kleintjes en ga op pad. Als ouders is het belangrijk om geduldig te zijn en naar uw kinderen te luisteren, zodat er op tijd pauze kan worden genomen. En last but not least, gewoon plezier hebben!