20 essentiële dingen voor trails en tochten
Met uw mountainbike of e-mountainbike heeft u veel te doen. Knapperige rondjes na het werk op de plaatselijke paden, langere tochten in het weekend of een langere fietsvakantie hebben één ding gemeen: ze zijn leuker met de juiste uitrusting. Hier vind je een lijstje met dingen waar wij de deur niet zonder zouden verlaten.
Met deze (e-)MTB fietsuitrusting ben je goed uitgerust:
Op het lichaam
Altijd daar
Onvervangbaar in huis
Geen verplichte uitrusting, maar vooral nuttig
De (e-)mountainbike die bij jou en jouw tochten past, legt de basis, maar is niet alles. Met verstandig gekozen apparatuur kun je veel fijnere aanpassingen maken om echt perfect voorbereid te zijn. Veel uitrustingsstukken dienen voor uw directe veiligheid, zoals de helm of handschoenen. Andere zaken verhogen uw comfort. Hierbij denken wij in de eerste plaats aan een fietsbroek met vulling. En tot slot heeft u nog enkele accessoires nodig voor de onderhouds- en verzorgingsgebieden die regelmatig voorkomen. Bekijk onze lijst en ontdek wat uw leven beter kan maken!
Op het lichaam
helm
Mountainbiken is geen sport voor gedurfde gevaarzoekers. Maar ook als u alleen maar onderweg bent, is het toch een goed idee om een helm te dragen. Op onverharde paden neemt de valkans toe en midden in het bos zul je waarschijnlijk langer op hulp moeten wachten dan in de stad. Er zijn dus goede redenen om een helm te dragen die speciaal ontwikkeld is voor het mountainbiken. Je herkent ze aan de bescherming die ver naar beneden is getrokken op het achterhoofd en de slapen en aan het grote vizier dat takken en bladeren uit je gezicht houdt. Bonuspunten voor het kiezen van een helm met MIPS (of een vergelijkbaar systeem ter voorkoming van hersenschudding) of zelfs een ingebouwde valsensor.
Handschoenen
Het tweede belangrijkste onderdeel van uw beschermende uitrusting zijn de handschoenen. Je voltooit drie taken tegelijk. Allereerst zorgen ze voor meer comfort op het stuur omdat ze extra vulling hebben. Ze zorgen er ook voor dat je de handgreep altijd stevig vast kunt houden, zelfs op warme zomerdagen als je handen lichtjes zweten. En tot slot voorkomen ze schaafwonden bij een val. In tegenstelling tot racefietsen worden op mountainbikes modellen met volledige vingers aanbevolen, zodat de hele hand wordt beschermd.
Bril
Hoewel het in het bos schaduwrijker is dan op het open platteland, zijn zonnebrillen op elk terrein nog steeds goud waard. Wanneer de zon schijnt zonder beschermende zonnekap, beschermt een bril uw ogen tegen schadelijke UV-stralen en worden bepaalde details duidelijker benadrukt. En ga je sportiever te werk op onverhard terrein, dan stuiteren opgeworpen stenen, stof en takken tegen de lenzen. Zorg ervoor dat de lenzen niet te donker zijn, zodat je goed kunt zien in het bos. Voor echt zwaar MTB-gebruik heb je een bril nodig bij je integraalhelm.
Bekijk alle fietsbrillen & skibrillen
Kleding
Natuurlijk kun je je ook prima vermaken op de mountainbike in een afgeknipte spijkerbroek en een katoenen T-shirt. Het zal echter zeker comfortabeler zijn in kleding gemaakt van ademende stoffen die speciaal voor deze activiteit is ontworpen, vooral een gewatteerde fietsbroek . Ook als het regent en kouder wordt, ben je blij met een regenjas , waterdichte broek en een warme top . Als u bij slecht weer regelmatig naar buiten gaat, beschermt een waterdichte, ademende overall u tegen water en vuil.
Schoenen
Als het om schoenen gaat, moet je een fundamentele beslissing nemen: wil je klikpedalen die je zolen stevig met de pedalen verbinden, of normale schoenen gecombineerd met platformpedalen, waarbij de grip afkomstig is van de plastic of metalen pinnen op de pedalen? Hoe sportiever uw tochten zijn, hoe meer u klikpedalen moet overwegen, omdat deze uw kracht zeer efficiënt op de pedalen overbrengen. Deze schoenen zijn echter niet bijzonder comfortabel tijdens het hardlopen vanwege hun stijvere zool. Als comfortabel toeren jouw prioriteit is, kies dan voor speciale MTB-schoenen met stevige, bijzonder gripvaste zolen en stabiele ondersteuning voor je voeten.
Mooier
Voor normale tochten heb je geen beschermers nodig. Maar zodra je sportiever over smalle paden wilt vegen, neemt de kans op vallen toe en daarmee het voordeel van beschermers. Lichtgewicht kniebeschermers zijn een geweldige aanvulling op je trailritten. Zodra er grotere sprongen op de agenda staan, is een rugprotector ook aan te raden. Moderne modellen worden vaak verwerkt in rugzakken of vesten en vallen daardoor nauwelijks op tijdens het rijden. Complete borstplaten zijn overkill voor dagelijkse tochten. U moet er rekening mee houden wanneer u het ruigste terrein op uw downhillfiets betreedt.
Altijd daar
Lekke kit en reserveslang
Op een gegeven moment hoor je gegarandeerd het ergste geluid dat je op een fiets kunt horen: lucht die uit de band sist. Als je voorbereid bent, kun je jezelf een hoop problemen besparen. Als uw wielen zijn voorzien van binnenbanden, dan moeten er voor elke tocht een paar pleisters, vulkanisatievloeistof en twee bandenlichters in uw bagage zitten. Voor een tubeless systeem heb je een reparatiesetje nodig (met rubberen worstjes of pluggen en gereedschap om ze in de band te krijgen), afdichtmiddel in een goed afgesloten fles en twee stevige bandenlichters.
Zorg er ook voor dat u altijd een reserveslang meeneemt. Sommige gaten in de slang zijn simpelweg te groot om te repareren. Zelfs een tubeless systeem bereikt in extreme gevallen zijn grenzen. Dan zult u blij zijn als u er een nieuwe slang in kunt doen en weer thuis kunt komen.
Bekijk reparatiesets & bandenreparatiesets
Minipomp of CO2-pomp
Het hebben van het juiste gereedschap om uw slang te repareren zal u niet veel helpen als u hem daarna niet meer met lucht kunt bijvullen. Met een minipomp ben je even bezig totdat je fiets weer gaat rollen, maar het is zeker beter dan duwen. Als je op elke gram let, kun je met CO2-patronen en een opgeschroefde pompkop gewicht en ruimte besparen, maar kun je maar een beperkt aantal slangen opblazen.
Luchtdruktester
Voor jou zijn beklimmingen slechts een middel om een doel te bereiken, zodat je, wanneer je de top bereikt, de singletrail op kunt gaan en het echt bergafwaarts kunt laten gaan? Dan is de kans groot dat het optimaliseren van de luchtdruk in je banden je veel extra plezier en grip kan opleveren. Bereken met de Schwalbe Pressure Prof de ideale luchtdruk voor uw tocht en controleer met een kleine luchtdrukmeter of u zich in de groene zone bevindt.
Multi tool
Bovendien moet je op elke tocht een multitool bij je hebben. Je moet alle schroefverbindingen op je fiets vast en los kunnen draaien. Let op exotische varianten zoals Torx-doppen en of je met de vrij korte en brede multitool ook daadwerkelijk bij alle schroeven kunt komen. Bij de zadelklem wordt het vaak krap. Het maakt niet uit of je goed bent in jezelf neuken of niet. Anderen kunnen je alleen helpen als je het juiste gereedschap bij je hebt, zonder dat je hoeft te duwen.
Horeca
Alleen op de kortste tochten kun je zonder drankjes en snacks. Bij elke rit langer dan een uur zijn op zijn minst wat vloeistoffen nodig. Met de flessenhouder direct op het frame kun je drankjes in flessen meenemen. Drinkzakken op de rug hebben het voordeel dat ze ook op ruw terrein op hun plaats blijven en doorgaans ook aanzienlijk meer vloeistof vasthouden dan een fles. Iets eten is ook niet verkeerd. Zolang je geen topsportprestaties nastreeft, kom je heel ver met gedroogd fruit, bananen of mueslirepen.
Rugzak of heuptas
Je kunt niet zomaar gereedschap, eten en misschien een regenjas achter je tailleband stoppen. Gelukkig is er een ruime keuze aan tassen speciaal ontworpen voor mountainbiken. Heuptassen laten je rug vrij, wat vooral in de zomer een zegen kan zijn en toch veel ruimte bieden. Rugzakken zijn groter en kunnen soms voorzien worden van een rugbeschermer.
Bekijk alle rugzakken & tassen
Onvervangbaar in huis
Fietsreiniger & kettingolie
Na de tour is vóór de volgende tour. Om ervoor te zorgen dat uw fiets lang fit blijft en u er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Maak je geen zorgen, we hebben het slechts over een paar minuten na elke tour. Het is heel eenvoudig en duurt maar een paar minuten. Gedetailleerde instructies voor het grootschalig wassen van fietsen vindt u hier . Voor klein wasgoed is een fietsenreiniger en kettingolie, die u na een succesvolle reiniging aanbrengt, voldoende. Zack, je fiets voelt weer als nieuw!
Gereedschapset
De multitool heeft vanwege zijn miniatuurformaat bepaalde beperkingen. Daarom is het beter om bij het uitvoeren van onderhoud en reparaties thuis het juiste gereedschap te gebruiken. Dit betekent dat u beter toegang heeft tot veel schroeven, met langere hendels kunt werken en profiteert van de vaak betere pasvorm die normaal gereedschap biedt. Bekijk hier onze blogpost over doe-het-zelf fietsinspectie om te zien wat je zelf kunt doen. Het is meer dan je denkt!
Vloerpomp
De vloerpomp past in dezelfde uitsparing als de gereedschapset. Een minipompje is essentieel voor onderweg, maar thuis moet je er geen last van hebben. Daar zou een vloerpomp aanwezig moeten zijn. Vooral bij mountainbikes is een grote en betrouwbare manometer waarmee je je luchtdruk nauwkeurig kunt afstellen belangrijk. Als je tubeless rijdt of wilt rijden, kan een combinatiepomp met ingebouwd luchtreservoir je enorm helpen bij het op de velg krijgen van tubeless banden.
Demper pomp
U heeft alleen een schokpomp nodig als op uw fiets een luchtschok is geïnstalleerd (in de vork of in de achterdriehoek). Het moet worden aangepast aan uw lichaamsgewicht en uw rijstijl. Met een conventionele fietspomp kun je niet de daarvoor benodigde zeer hoge druk opwekken, daarom is dit speciale apparaat nodig. Zelf de demper afstellen is geen rocket science, het gaat heel snel en zorgt gegarandeerd voor een betere rijervaring.
Geen verplichte uitrusting, maar vooral nuttig
Spatborden
Complete spatborden zijn een goed idee, vooral als je je mountainbike in het dagelijks leven gebruikt. Hiermee bent u veel onafhankelijker van het weer en kunt u eenvoudig op de fiets springen zonder dat u zich hoeft om te kleden, zelfs bij lichte regen. In het bos is het anders; hier zijn meestal veel kleinere spatborden voldoende. Ze houden je niet helemaal droog, maar voorkomen in ieder geval dat water en modder in je gezicht en de gevoelige veerelementen van je fiets terechtkomen.
Slot
Je mountainbike is je alles en je dure e-MTB wil je zeker niet buiten laten staan. Over het algemeen is dit een lovenswaardige houding, maar op een gegeven moment kun je er niet meer aan ontkomen om je fiets onbeheerd buiten te parkeren. Ook al is het maar voor een paar minuten: zonder slot werkt het niet. Hoe duurder uw fiets, hoe dieper u aan uw slot moet besteden. In het dagelijks leven blijken beugels voor het slot die rechtstreeks aan het frame worden bevestigd uiterst nuttig.
verlichting
Als u uw mountainbike in het dagelijks leven regelmatig gebruikt, kunt u niet om verlichting heen. Op veel e-MTB's is het licht al geïnstalleerd, dus de vraag rijst niet eens. Een fiets die puur voor de sport wordt gebruikt heeft daarentegen vrijwel altijd geen licht nodig. Als het einde van de werkzaamheden in de lente en de herfst in de schemering eindigt, is het toch raadzaam om kleine lampjes op batterijen mee te nemen voor noodgevallen. Voor regelmatige nachtelijke ritten in het bos is het de moeite waard om te investeren in een krachtige helmlamp.
navigatie
Met uw telefoon kunt u eenvoudig kortere, onbekende routes navigeren. Een telefoonhouder voor op het stuur helpt je daarbij, zodat je altijd de route en binnenkomende berichten in de gaten kunt houden. Voor regelmatige tochten op onbekend terrein of voor het bereiken van sportieve doelen is een fietscomputer met GPS-functie aan te raden. Niet alleen gaat de batterij langer mee dan die van je telefoon, hij wijst je ook de weg en toont je ook veel kerncijfers over je prestaties op de fiets.
Bekijk alle fietsnavigatiesystemen
Op het eerste gezicht lijkt de lijst overweldigend, maar de enige echte vereiste is de helm. Voor alle overige zaken kun je na de eerste paar tochten heel goed inschatten of je ze nodig hebt of niet. Toch hopen we dat deze compilatie je in ieder geval het vervelende moment zal besparen dat je met een lekke band in het bos staat en geen pechpakket bij je hebt. Met dit in gedachten: veel plezier op de paden!
Uitrustingstips voor andere fietsen
Als deze lijst je heeft geholpen en je vaak op andere fietsen rijdt, kijk dan eens naar de andere uitrustingstips die we tot nu toe hebben verzameld.
Fietsuitrusting voor het dagelijks leven
15 uitrustingstips voor fietsen in de stad