15 uitrustingstips voor fietsen in de stad
Uw fiets is een integraal onderdeel van uw dagelijks leven. Om u elke dag betrouwbaar naar uw werk, winkelen en andere afspraken te kunnen brengen, heeft hij iets meer nodig dan alleen een frame en twee wielen. We hebben een lijst opgesteld met dingen die uw reizen door de stad comfortabeler, sneller en leuker maken.
Met deze fietsuitrusting ben je goed uitgerust voor de stad:
Op het lichaam
Altijd daar
Onvervangbaar in huis
Geen verplichte uitrusting, maar vooral nuttig
Voor afstanden tot tien kilometer in de stad is er geen beter vervoermiddel dan de fiets. Deze waarheid is echter slechts van toepassing met één klein voorbehoud: er is geen beter vervoermiddel dan een fiets in combinatie met de juiste uitrusting. Alleen als je de juiste accessoires op je fiets schroeft, de juiste kleding kiest en nog wat andere spullen bij de hand of thuis hebt, kun je in elke situatie zonder al te veel nadenken op je tweewieler rekenen. Geniet van je volgende ritten met de dingen op onze lijst!
Op het lichaam
helm
Er zijn veel dingen die u kunt doen om veiliger te fietsen ( hier vindt u onze tips om veiliger te fietsen ). Het dragen van een helm hoort daar ook bij, maar niet zo prominent als vaak wordt voorgesteld. Je belangrijkste focus moet zijn het vermijden van situaties waarin je überhaupt een helm nodig hebt. Als het toch gebeurt, zul je blij zijn dat je het draagt. In het dagelijks leven heb je geen bijzonder sterke ventilatie nodig, omdat je op weg naar je werk geen records wilt vestigen. In plaats daarvan is het belangrijker om een kleine paraplu te hebben om de regen uit je ogen te houden. Zorg er ook voor dat de helm is voorzien van een systeem zoals MIPS om hersenschudding te voorkomen. Tenslotte is het ook de moeite waard om te kiezen voor een helm met ingebouwde verlichting voor extra zichtbaarheid.
Kleding in de zomer
Laten we eerlijk zijn: de juiste kleding kiezen voor fietsen in de zomer is net zo eenvoudig als fietsen zelf. Het is warm en zelfs als het regent, kun je meestal ergens schuilen of snel weer droogvallen. Dus trek gewoon je favoriete kleding aan en trap maar! Er zijn slechts twee dingen die u moet vermijden: open sandalen bieden geen veilige grip op de pedalen en wijde broeken of jurken kunnen verstrikt raken in spaken of kettingen.
Kleding voor koel en koud weer
De kledingkeuze wordt spannender zodra de temperaturen dalen. De overgangsperioden in het voorjaar en het najaar zijn in dit opzicht bijzonder uitdagend. Je vertrekt misschien 's ochtends in de mist en temperaturen net boven het vriespunt, maar komt met 15 graden thuis in de brandende zon. Het enige dat helpt is om er 's ochtends een jas overheen te doen die 's middags klein kan worden ingepakt. Dit kan een windjack zijn of, als het kouder wordt, een geïsoleerd jack met een samendrukbare voering. In de winter draait het echter om maximale warmte - bekijk hier onze gids voor winterfietskleding.
Kleding voor regenachtig weer
U kunt zelfs in de regen fietsen en droog op uw bestemming aankomen. Een essentieel onderdeel van je uitrusting hiervoor zijn spatborden, waar we later op terugkomen, maar ook je kleding speelt een centrale rol. Voor incidentele ritten in de regen is een kleine, opvouwbare noodregenjas voldoende. Als je echt het hele jaar door wilt fietsen, dan kun je niet om een complete regenkleding heen. Bekijk hier onze gids over fietsen in de regen , waarin precies wordt uitgelegd hoe je regenbescherming en ademend vermogen kunt garanderen.
Altijd daar
Het dagelijks leven zit vol verrassingen: soms moet een kind eerder van school worden gehaald, soms duurt een vergadering langer en moet je ineens in het donker naar huis fietsen, of krijg je op de terugweg het verzoek om eten te kopen. Daarom moet je deze spullen altijd inpakken, zodat je op alle eventualiteiten voorbereid bent.
verlichting
Het is duidelijk: zonder licht werkt het niet. Als je weet dat je zelden reist bij slechte lichtomstandigheden, is een setje batterijlampjes in je rugzak voldoende in geval van nood. Voor fietsen die het hele jaar door worden gebruikt, kun je niet om een dynamoverlichtingssysteem heen. Je kunt hem niet vergeten en hij kan niet worden gestolen omdat hij permanent op de fiets is geïnstalleerd. Bovendien raakt hij nooit zonder energie zolang je trapt. U kunt het item “Lampen laden” verwijderen uit uw lijst met dingen die u moet doen. Vergeet niet dat lichten in de stad in de eerste plaats voor uw zichtbaarheid dienen. Bij het maken van uw keuze is goed zicht rondom belangrijker dan absolute helderheid.
Reflectoren
Reflectoren zijn uitsluitend bedoeld voor uw passieve veiligheid. Naast de reflectoren die de StVZO nodig heeft, kun je met heel eenvoudige trucjes meer aandacht op jezelf vestigen. In veel kledingstukken zijn al reflecterende elementen ingenaaid, maar deze blijven tijdens het rijden vaak statisch op één plek. Reflectoren zijn bijzonder effectief gebleken op de plekken waar je voortdurend beweegt op de fiets, zoals je voeten en onderbenen. Let op schoenen, overschoenen en broeken met reflecterende elementen of gebruik een band met reflectoren die tevens je broek weghoudt van de ketting en spaken.
Bekijk alle reflectoren & broekclips
Spatborden
Racefiets- en mountainbiketochten kunt u naar eigen inzicht uitstellen als het weer niet meewerkt. Je moet elke werkdag met je werk beginnen, ongeacht of het regent of sneeuwt, en je kunt het winkelen niet zo lang uitstellen als je wilt. Je dagelijkse fiets moet weerbestendig zijn en een essentieel onderdeel hiervan zijn spatborden. Insteekspatborden kunt u alleen overwegen als uw fiets niet is ontworpen voor het gebruik van vast geïnstalleerde spatborden. Ze zijn beter dan niets, maar bieden geen volledige bescherming en zijn gemakkelijk te stelen. Met vast gemonteerde spatborden geniet u van een aanzienlijk betere bescherming, idealiter met een apart spatscherm aan het uiteinde.
Slot
Als u veel reist, moet u op een gegeven moment uw fiets buiten laten staan. Dat is prima, zolang je hem maar met een passend slot aan een stevig voorwerp, zoals een fietsenrek of lantaarnpaal, bevestigt. Als vuistregel geldt: hoe duurder uw fiets, hoe duurder uw slot zou moeten zijn. Voor sommige situaties is een eenvoudig kabelslot voldoende (je zit in een café met je fiets in het zicht), soms heb je een massief beugelslot nodig in combinatie met een dikke ketting (bijvoorbeeld als je geliefde fiets lange tijd onbewaakt op het treinstation achtergelaten).
Rugzak of tassen voor op de fiets
Als je fiets geen bagagedrager of mand heeft, is de vraag snel beantwoord: voor het vervoeren van je bagage heb je een rugzak nodig. Er zijn talloze rugzakken ontworpen om te fietsen in elke maat, of je nu alleen een laptop wilt inpakken of de hele week boodschappen wilt doen. Bij een bagagerek heb je echter de keuze: een mand voor kleinere bagagestukken of één of twee tassen om van je fiets een echte pakezel te maken? Moet je regelmatig grotere ladingen of kleinere mensen vervoeren, dan is de aanschaf van een bakfiets ook een optie.
Bekijk alle fietsrugzakken & tassen
klok
Vaak over het hoofd gezien en toch onmisbaar, vooral in drukke stadsstraten: de bel. U kunt het gebruiken om fietspaden vrij te maken die zijn geblokkeerd door voetgangers, honden te waarschuwen voor uw aanwezigheid en auto's eraan te herinneren dat u bestaat. Een bel is uiteraard geen wondermiddel, maar andere weggebruikers zijn in ieder geval aan het geluid gewend. Daarom is het effectiever dan je oproepen, en bovendien is een "hoog klinkende bel" sowieso vereist door de StVZO. Ook op de fiets kan het voor kleurrijke accenten zorgen.
Onvervangbaar in huis
Fietsreiniger & kettingolie
Zelfs als u niet van plan bent zelf reparaties aan uw fiets uit te voeren, kunt u deze toch regelmatig schoonmaken. Hiermee voorkom je ook eventuele reparaties, aangezien vuile fietsen sneller verslijten dan fietsen die regelmatig een beetje liefde krijgen met water, fietsenreiniger en een doekje. Na het reinigen krijgt de ketting nog een paar druppels olie en voelt je fiets weer als nieuw. Hier vindt u gedetailleerde instructies om uw fiets weer glanzend te krijgen .
Vloerpomp
Een vloerpomp lijkt misschien een buitensporige investering voor dagelijks gebruik. Je hoeft immers niet bij elke tocht de spanning in je banden tot op de tiende bar aan te passen, zoals gebruikelijk is bij mountainbikes en racefietsen. Toch is de aankoop de moeite waard voor iedereen die regelmatig fietst. Met een vloerpomp worden uw banden veel sneller en handiger opgepompt dan met een normale of zelfs een minipomp. Het regelmatig controleren van de luchtdruk loont dubbel, namelijk in een merkbaar lagere rolweerstand en minder slijtage van uw banden. Als u niet weet tot welk punt u moet pompen, vindt u hier een handleiding voor de perfecte bandenspanning .
Gereedschapset
Zelfs als u twee linkerhanden heeft en niet van plan bent uw fiets ooit zelf te repareren, moet u over een basisset gereedschap beschikken. Met een set inbussleutels, twee bandenlichters en een reparatiesetje heb je voor in ieder geval de meeste kleine problemen het juiste gereedschap in huis. Als er nog iemand in de buurt woont die iets van reparaties afweet, kun je jezelf misschien besparen dat je de fiets naar de dichtstbijzijnde werkplaats moet duwen.
Geen verplichte uitrusting, maar vooral nuttig
Pechset, minipomp, multitool
Als je op een grote tour gaat, moet je voorbereid zijn op ongelukken. Op een langeafstandsfietspad in the middle of nowhere en op 30 kilometer van de dichtstbijzijnde fietsenwinkel heb je simpelweg geen andere keus dan het zelf te doen. In het dagelijks leven in de stad is dat anders, omdat je meestal op loopafstand een fietsenwinkel kunt bereiken. Lukt dat niet, dan kan het openbaar vervoer u indien nodig naar uw bestemming brengen. De pechhulpen zijn dus geen absolute verplichting. Maar ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn er nog steeds, zelfs als de fietsenwinkels gesloten zijn en de bussen niet rijden. Bij twijfel besparen ze je een hoop stress, dus pak ze in.
Bekijk alle fietsminigereedschappen
navigatie
Op de routes die u dagelijks rijdt, heeft u uiteraard geen navigatiesysteem nodig. Toch kan het altijd gebeuren dat je naar een onbekend adres moet rijden en je afvraagt wat de beste route zou zijn. Een telefoonhouder op het stuur is een goedkoop alternatief voor een fietscomputer met navigatiefunctie en er zijn inmiddels talloze apps die navigatie specifiek voor fietsen aanbieden. Dit betekent dat je nog steeds nieuwe fietspaden en rustige zijstraten in je woonplaats kunt vinden!
Bekijk alle fietsnavigatiesystemen
Uitrustingstips voor andere fietsen
Als deze lijst je heeft geholpen en je vaak op andere fietsen rijdt, kijk dan eens naar de andere uitrustingstips die we tot nu toe hebben verzameld.
Fietsuitrusting voor (e-)mountainbikes
20 essentiële dingen voor trails en tochten