De motivatiecurve tijdens het fietsen houdt direct en zonder enige twijfel verband met de temperatuurcurve in de loop van het jaar. Het verband is duidelijk: als de temperaturen dalen, neemt ook de wens van veel mensen om op de fiets te stappen af.
Helaas valt met de laatste blaadjes je eigen motivatie vaak in de grond. Elk jaar zorgt het vooruitzicht op natte en koude ritten ervoor dat velen hun geliefde fiets onaangeroerd in de kelder of garage laten staan totdat de lente aanbreekt met de eerste warme zonnestralen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Zelfs in het koude seizoen is fietsen ongelooflijk leuk. Wij hebben een aantal ideeën op een rij gezet waarmee jij met veel plezier de winter door kunt komen.
Inhoud
1. Kleding
Eén ding is zeker: zonder de juiste fietskleding is fietsen in de winter niet alleen niet leuk. Korte en lange reizen kunnen zelfs pure marteling worden. Om ervoor te zorgen dat u ook in de winter het plezier van het fietsen niet verliest, is het absoluut noodzakelijk om de juiste kleding te dragen. Er hoeven niet veel onderdelen te zijn. Door het uienprincipe, waarbij je meerdere lagen op elkaar legt, kun je met slechts enkele stukken een verwarmingssysteem creëren dat is aangepast aan het temperatuurbereik.
Voor het hoofd, de handen en de voeten is het echter anders. Daar kunnen speciale uitrustingsvarianten het verschil maken tussen rillen en juichen. Voeten en handen zijn het verst van het hart verwijderd. Daarom heb je hier echt een goede beschermlaag nodig, anders krijg je gevoelloze tenen en gevoelloze vingers. Maar het hoofd is ook bijzonder gevoelig. Wij adviseren daarom speciale winterfietsschoenen , handschoenen en mutsen of nekwarmers . Dit betekent dat langere reizen geen probleem meer zijn, zelfs in de winter.
2. Tussendoortjes
Als het buiten koud is, heeft ons lichaam meer te maken met het op de juiste temperatuur houden van de binnenkant. Daarom hebben we in de winter meer energiereserves nodig dan in de zomer. Het is je misschien ook opgevallen dat je maag na slechts 60 of 90 minuten trainen een luid knorrend geluid maakt. Daarom is het vooral in de winter belangrijk om altijd een kleine snack, zoals een reep, bij je te hebben. Dit helpt ook het immuunsysteem om bij lage temperaturen op gang te blijven.
3. Ga sneller: intervallen
De volgende tip is waarschijnlijk iets specifieker, maar nog steeds geschikt voor iedereen. Intervallen in de winter helpen vooral ambitieuze renners, maar ook alle anderen: ze brengen je spieren op hoge temperatuur en maken je natuurlijk ook echt fit voor het komende seizoen. Op natte of zelfs besneeuwde wegen is echter voorzichtigheid geboden. Dit geldt vooral als de temperatuur erg laag wordt. Als het meer dan vijf graden onder nul is, kun je zware lichamelijke inspanning buiten vermijden. Dit kan een reële impact hebben op de longen en de bloedsomloop.
4. Beweging
Beweging is de warmste jas. En zelfs als we tijdens het fietsen veel bewegen, worden niet al onze spieren geactiveerd. Vaak zitten we meerdere uren achter elkaar min of meer in dezelfde houding op de fiets. In de winter leidt dit ondanks verbetering snel tot bevriezing. Als je merkt hoe de kou je tijdens winterse ritten langzaam steeds meer aan je vastklampt, raden we de volgende oefeningen aan:
trainingen
Neem een snelle stop met een fitnessprogramma! Speeltuinen zijn vaak bijzonder geschikt voor een beetje inspanning. Het hoeft niet langer dan vijf minuten te duren.
Om op te warmen, doe je een minuut lang jump-jacks, gevolgd door een paar pull-ups, dan een paar burpees en ten slotte dips en leg raises. Neem tussendoor een pauze van 20 seconden. Als je weer op de fiets zit, heb je het gegarandeerd warm. Zonder optrekstang kun je eenvoudig de bergsportoefening doen (afwisselend je voeten naar je borst brengen in de push-up positie), een plank (onderarmsteun) of hoge knieën (terwijl je staand snel afwisselend één been richting je borst beweegt met uw rug recht).
Als je van je fiets houdt, duw je hem
Duw uw fiets gewoon twee minuten lang. Hierdoor richt u zich op andere spiergroepen en stroomt er vooral meer bloed naar uw voeten. Hierdoor wordt je hele lichaamsgebied tussen je heupen en kleine tenen opgewarmd. Daarnaast neemt de wind aanzienlijk af ondanks dat je blijft bewegen, wat ook minder kou betekent.
Armen cirkel
Tijdens het fietsen houden we onze armen, schouders en rug relatief stil. Door je armen te draaien, van kleine cirkels tot grote kwispelen, kun je bovendien zorgen voor meer bloedcirculatie. Als je vervolgens je bovenlichaam naar alle kanten draait en rekt, heb je genoeg gedaan om de bloedsomloop in alle bovenlichaamsgebieden weer op gang te krijgen. Theoretisch zou je dit natuurlijk tijdens het rijden kunnen doen, maar voor de zekerheid moet je even stoppen.
5. Koffie- en theestops
De klassieker, of je nu voor 50 cent bij een tankstation een dunne bruine bouillon uit de automaat trekt of jezelf trakteert op een dubbele espresso uit de portafiltermachine bij de luxe bakkerij. Een snelle koffiestop doet absolute wonderen in het koude seizoen. De korte momenten in de warme verkoopruimtes en de warme dranken in de maag zijn niet alleen vrolijk voor het lichaam. Ook kleine koffie- (of thee)pauzes zijn puur goud als ankerpunt voor langere tochten. U kunt vooraf cafés en benzinestations in uw routeplanning plannen of zelfs een bijzonder goede bakkerij kiezen als startpunt voor diverse korte rondleidingen. Maar geïsoleerde fietsflessen kunnen ook van binnenuit voor verwarming zorgen.
Meer dan vijf trucs tegen de kou
Als je van fietsen houdt, is het koude seizoen op het eerste gezicht niet de beste tijd van het jaar. Maar met een paar kleine trucjes kan de winter ons ervan weerhouden zo streng te zijn en kan het fietsplezier nog steeds behouden blijven. En één ding moet je de winter achterwege laten: op geen enkel ander moment kijken we er zo naar uit om na een tocht thuis te komen als in de winter en de douche daarna is zelden zo lekker.