Wat dragen alleen roadies en wat mountainbikers nooit zouden dragen? De fietspet! We leggen een stukje fietscultuur uit
Er zijn duidelijke verschillen die racefietsers onderscheiden van bijvoorbeeld mountainbikers. Als je onderaan begint – bij de voeten – zijn er verschillende schoenen en pedaalsystemen: hogerop dan strakke in plaats van wijde broeken, strakkere in plaats van bredere truien en, last but not least, de helm. Maar alleen de roadies dragen een klein accessoire: de fietspet (ook wel racepet, fietspet, wielrennerpet of la casquette genoemd).
Geworteld in de wielersport en gewoonweg passend in het totaalbeeld: de wielerpet.
Inhoud
Verhaal
De huidige hipstertrend maakt het moeilijk te geloven, maar petten hebben een lange geschiedenis in de wielersport. De tradities gaan terug tot 1868, het jaar waarin wielrennen op de weg in Europa zijn intrede deed. Veel coureurs waren tijdens trainingen en races urenlang onderweg en werden daardoor blootgesteld aan de weersomstandigheden. Om hun hoofd te beschermen begonnen verschillende fietsers een pet of hoed te dragen, wat in die tijd eigenlijk een "meloen" was.
Toen, in 1932, was het volkomen normaal: simpele petten in plaats van helmen. © Staatsbibliotheek van NSWDaarna werden andere hoedvormen en modellen uitgeprobeerd, waaronder de “Pillbox hat”. De vorm en het materiaal van de hoed veranderden vervolgens. Zo droegen de renners in de eerste jaren van de Tour de France platte petten die van stof waren genaaid. Sinds fietshelmen pas in 2004 verplicht werden op de "Tour", bleven de vormen van hoeden zich jaar na jaar ontwikkelen totdat de fietspet zoals we die nu kennen als de standaard werd beschouwd. Niet in de laatste plaats door de professionalisering van het wielrennen, met ploegnamen, kleuren en reclamepartners.
De platte pet werd begin 20e eeuw door wielrenners gedragen.functie
Vanuit historisch perspectief hebben doppen een aantal functies. Het meest voor de hand liggend is bescherming tegen de zon. De fietspetten beschermen het hoofd direct door het hoofd te bedekken. Bovendien kan het kleine schild, wanneer het is neergeklapt, beschermen tegen verblinding als de zon laag staat. Als je de fietspet omdraait en het schild aan de achterkant draagt, bescherm je je nek tegen zonnebrand. Bovendien loopt het zweet dat zich op het voorhoofd vormt, ongeacht of het schild aan de voor- of achterkant wordt gedragen, niet in de ogen. Hetzelfde geldt als het regent. Tenzij er tijdens het fietsen stortstromen vallen, verzamelt het regenwater zich in de hoed in plaats van langs ons gezicht te stromen. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale fietspetten voor gebruik in de regen (Gore Wear C5 en C7).
Eenmaal begonnen kan de fietspetfetisj uitgroeien tot een echte verzamelpassie.Dus als een fietspet ons in de zomer beschermt tegen zon, hitte, zweet en regen, kan hij ons hoofd warm houden in de winter. Afhankelijk van het materiaal hebben de hoeden een verschillende invloed op de warmteregulatie van ons lichaam. Vooral in de winter moeten de mutsen iets dikker zijn, of zelfs iets langer rond de oren, zodat ze bedekt en beschermd zijn tegen de kou (GRIPGRAB winterfietsmuts).
Een andere belangrijke functie is bescherming tegen insecten en hun beten. Elke keer dat u rijdt, behalve midden in de winter, kunnen insecten zoals wespen in onze helm terechtkomen. Om redenen van betere ventilatie gebruiken de meeste helmfabrikanten geen netten in de ventilatiesleuven, maar met de juiste pet wordt de warmteafvoer juist verbeterd. Met een fietspet onder je helm kun je jezelf bovendien effectief beschermen tegen insecten en hun beten. Mocht een dier betrapt worden, dan kan het nog steeds geen kwaad om het zo snel mogelijk te verwijderen.
Fietsmutsen zijn ook een leuk vakantiesouvenir.Nu verlaten we het niveau van nuchtere argumenten en gaan we verder met passie, passie en identiteit. Fietsen is natuurlijk veel meer dan op de fiets zitten en fietspetten zijn ook veel meer dan alleen hoeden die ons beschermen tegen zon, zweet en kou. Al in de jaren zestig droegen wielerfans hun lidmaatschap op hun hoofd. Op de petten stonden de namen van hun idolen en favoriete teams, d.w.z. waar zij zelf voor staan. Met andere woorden: wielerpetten waren de fan-sjaals van wielerfans. Uiteraard hebben grote bedrijven later van deze functie geprofiteerd. In plaats van de namen van de coureurs stonden nu ook de sponsoren of teamnamen op de petten, uiteraard in combinatie met de teamkleuren.
Ook in het dagelijks leven zien de fietspetten er goed uit, zeker bij een heerlijke espresso.Tegenwoordig zie je allerlei mensen fietspetten dragen. Sinds enkele jaren dragen niet alleen die-hard wielerfans en fietsliefhebbers fietspetten. In de trendy metropolen van Europa en Noord-Amerika heeft het hoofddeksel zich gevestigd als hip accessoire. Veel jongeren dragen ze in hun vrije tijd, zonder enige fietscontext, simpelweg om moderedenen. De genoemde functies spelen geen rol meer. De nadruk ligt op ontwerp en kleurkeuze.
Hoe draag je een fietspet correct?
Wat op het eerste gezicht klinkt als een banale vraag, is op het tweede gezicht bijna haar eigen filosofie of geloofsovertuiging. We verlaten het objectieve discours nu dus volledig. Allereerst hangt de vraag hoe je de pet moet dragen af van of je hem op de fiets en dus onder de helm draagt, of naast de fiets. Als de pet tijdens het rijden onder een helm wordt gedragen, is het noodzakelijk om de positie, richting en helling van het schild aan te passen aan de omgevingsomstandigheden. Uiteraard doet u dit idealiter voordat u aan uw reis begint. Een eventuele bijstelling kan alsnog nodig zijn, bijvoorbeeld bij weersveranderingen of koerswijzigingen. Toch is het belangrijk om af te wegen of de gewenste uitstraling gecombineerd kan worden met de functionaliteit. Bij twijfel moet u altijd kiezen voor een aantrekkelijk uiterlijk.
Aan de bovenkant losjes aansluitend, deze manier van dragen van de pet is alleen mogelijk zonder helm.De situatie is anders wanneer u een fietspet draagt in een omgeving waar niet gefietst wordt, bijvoorbeeld wanneer u vrienden ontmoet of ontspant in een café. Het allerbelangrijkste is dat de fietspet eruit ziet alsof hij geen enkele functie heeft, behalve om de drager netjes aan te kleden. In deze situaties is het bijvoorbeeld verboden om de hoed ondersteboven te dragen met de pet naar achteren. Daarnaast maakt het ontbreken van een helm het mogelijk om de fietspet iets naar boven, dus luchtig, te dragen. Dit ziet er klassiek uit en beschermt tegen bloedopstoppingen veroorzaakt door een te strak gedragen hoed. Het dragen van de hoed met vrijetijdskleding met een paraplu omhoog is bijzonder ingeburgerd. De pet wordt steeds vaker scheef op het hoofd gedragen, maar dit raden wij af.
Om het juiste aantal fietsdoppen te berekenen kun je het beste dezelfde formule gebruiken als voor het aantal fietsen: n+1 (n is de variabele die het huidige aantal uitdrukt).Conclusie
Fietspetten zijn niet alleen hip en trendy, maar hebben ook veel functies die ons helpen tijdens het fietsen. Zelfs als je zou denken dat de historische argumenten vervangen zijn door helmen, hebben fietspetten nog steeds een absoluut bestaansrecht. Ze beschermen ons tegen de elementen en het zweet en geven ons de mogelijkheid om onszelf als fietser te individualiseren. Met wielerpetten kunnen we ook onze verbondenheid met deze geweldige sport en onze favoriete teams en renners uiten. Last but not least zorgen de petten ervoor dat we er nog cooler en casualer uitzien.
Dus stel het op (hoe dan ook) en laat je kleuren zien (waar dan ook).
Ontdek onze fietspetten