Gratis retourneren en 30 dagen retourbeleid

Fietsen in de regen

Zo kun je elk weertype aan

Fietsen is duidelijk de mooiste vorm van vervoer. Het leukste is natuurlijk om van je tocht te genieten bij zomerse temperaturen en een helderblauwe lucht. Als het echter regent, sta je ineens voor veel uitdagingen: hoe kom ik droog op mijn bestemming? Is er iets waar ik speciaal op moet letten als ik in de regen rijd? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn fiets niet beschadigd raakt als deze nat wordt? En is fietsen ook als het regent een goede manier om naar het werk te gaan? Gelukkig zijn er meestal heel eenvoudige oplossingen voor al deze vragen. In de volgende gids presenteren we kleding, accessoires en technieken waarmee u comfortabel op de fiets uw bestemming kunt bereiken als de hemel opengaat.

Inhoud

Regenkleding in het dagelijks leven - fietsen naar het werk

Als u uw fiets in het dagelijks leven voornamelijk als vervoermiddel gebruikt, wilt u deze flexibele en gezonde manier van verplaatsen niet missen, zelfs als het regent. Met de juiste uitrusting en kleding kunt u de voorbereidingstijd tot een minimum beperken en toch droog op uw werk aankomen.

Hier zijn 5 tips voor een aangename fietservaring bij regenachtig weer:

  • Spatborden zijn goedkoop en zeer effectief. Als je regelmatig in de regen wilt rijden, kun je er niet omheen.
  • De weg naar je werk is geen race, dus op je werk heb je niet per se een douche nodig. Een plek waar je ongestoord kunt omkleden maakt je leven een stuk makkelijker.
  • Als je overdag geen ruimte hebt om natte kleding te drogen, neem dan schone kleding mee als de weersvoorspelling slecht is.
  • Zorg altijd voor een setje droge kleding op je werkplek. Als je niet genoeg ruimte hebt voor een complete outfit, kunnen een paar droge sokken wonderen doen.
  • Zelfs als je onvoorbereid door een bui wordt getroffen, is dat nog geen reden om in een slecht humeur te zijn. Onthoud altijd: het is maar water en niets blijft voor altijd droog.

Naar de categorie online winkel fietsregenkleding

Fietsen in de regen: regenponcho

Poncho's - flexibel, maar onderhevig aan compromissen

De eenvoudigste oplossing is de regenponcho. Het beschermt zeer betrouwbaar het hele bovenlichaam en delen van de benen tegen regen. Het positieve aan alle poncho’s is dat je ze heel snel over je kleding heen kunt aantrekken en je bewegingsvrijheid behouden blijft. De royale pasvorm zorgt er ook voor dat ze bij veel wind of hogere snelheden snel gaan fladderen en zo een remparachute worden. Poncho's zijn daarom bijzonder geschikt als noodoplossing en voor chauffeurs die graag comfortabel reizen.

Regenponcho's fiets

Regenjas

dhb-zweden-2022-lr-christopherlanaway-2022-09-19-232

Bijna onmisbaar voor woon-werkverkeer

Als je regelmatig in de regen fietst, ontkom je er niet aan om een ​​regendichte jas te kopen. Omdat je in het dagelijks leven meestal niet op jacht bent naar records zoals bij het sporten, staat regenbescherming op de eerste plaats en kun je bepaalde compromissen accepteren op het gebied van ademend vermogen. Het is belangrijk dat je vóór de aanschaf bepaalt of je een afzuigkap nodig hebt. Als je altijd met een helm rijdt, ben je waarschijnlijk beter af met een jas zonder capuchon in combinatie met een helmhoes. De helmhoes beschermt niet alleen tegen regen, maar ook tegen de wind, waardoor je hoofd warm blijft bij koelere temperaturen. Bovendien behoudt u volledig zicht rondom, wat beperkt wordt door kappen.

Regenjassen  Regenjassen voor dames  Regenjassen voor heren  Vaude regenjassen

Regenbroek

Benen en voeten zijn moeilijker te beschermen tegen regen dan het bovenlichaam. Speciale jeans en chino's voor woon-werkverkeer hebben een waterafstotende coating waardoor in ieder geval korte buien kunnen aflopen. Als het echt regent, heb je een regenbroek nodig. Ze zijn meestal zo geknipt dat je ze snel over je normale kleding heen kunt aantrekken. Dit wordt vaak gemakkelijker gemaakt door zijknopen of ritsen. Maar het moet u duidelijk zijn dat het water dat niet langer uw broekspijpen doordrenkt, nu naar uw schoenen zal stromen. Iedereen die zo’n regenbroek draagt, moet stevige schoenen dragen of investeren in een paar overschoenen. Veel overschoenen zijn verkrijgbaar in goed zichtbare kleuren of met reflecterende details - omdat je voeten tijdens het fietsen vrijwel constant in beweging zijn, betekent dit een groot pluspunt op het gebied van veiligheid.

Regenbroeken  Regenbroeken voor dames  Regenbroeken voor heren  Vaude regenbroeken

Overschoenen

w22-dsc3845-vaude-all-road-veluwe-paul-masukowitz Tegen het opspattende water

De meeste racefietsschoenen zijn ontworpen voor zomerse temperaturen, maar kunnen in combinatie met de juiste overschoenen en sokken vrijwel het hele jaar door gebruikt worden. Voor racegebruik zijn dunne latex hoezen verkrijgbaar die beschermen tegen regen en tegelijkertijd de aerodynamica verbeteren. Dit type overschoenen is echter gevoelig en kan slechts een paar keer gebruikt worden. Voor lange trainingstochten in de winter kies je voor robuuste overschoenen van maximaal vier millimeter dik neopreen, die water buiten houden en tegelijkertijd de kou buiten houden. Overschoenen werken niet zo goed op een mountainbike, omdat je vaker van de fiets moet afstappen en er vuil in blijft zitten als je hardloopt. Speciaal voor het mountainbiken zijn er verschillende waterdichte of in ieder geval waterafstotende schoenen waarmee je zorgeloos door modderige plassen kunt rijden.

Overschoenen

Handschoenen

Handschoenen zijn een goed idee in de regen, ongeacht de temperatuur, omdat de handvatten gladder worden naarmate ze natter en vuiler worden. Met handpalmen van synthetisch leer of met rubberen afwerking blijf je altijd de controle behouden, ook tijdens moddergevechten in het bos. Afhankelijk van hoe goed je handen doorbloed zijn, helpen waterdichte en winddichte handschoenen uiteraard om de bloedcirculatie in je vingers te houden.

Fietshandschoenen

Regenkleding voor sportieve fietstochten

Als je ook als het regent je sportieve tochten niet wilt missen, is de juiste regenkleding essentieel. In dit hoofdstuk leest u hoe u zich optimaal kunt beschermen tegen nattigheid en wind, zodat u onder alle weersomstandigheden uw prestaties en rijplezier kunt behouden.

Regenkleding voor MTB-tochten

Fietsen in de regen: regenkleding voor mountainbiketochten

Voor onvervalst trailplezier, zelfs in regen en modder

Mountainbikekleding is over het algemeen los gesneden om de best mogelijke bewegingsvrijheid te bieden. Helaas is het bos als het regent niet alleen nat maar ook modderig, wat extra uitdagingen voor kleding met zich meebrengt. Regenkleding speciaal voor mountainbiken moet niet alleen bestand zijn tegen de regen, maar ook bestand zijn tegen de extra belasting van modder, gemakkelijk te wassen zijn en bijzonder robuust zijn.

Regenkleding voor wielrennen

Fietsen in de regen: regenkleding voor wielrennen

Voor de perfecte balans tussen prestatie en droogte

Regenkleding die speciaal is ontworpen voor het wielrennen op de weg heeft een zeer nauwsluitende snit omdat elke flapperende rimpel onnodige energie kost. Bovendien moet deze kleding extreem ademend zijn, want als de regen wegrolt heb je er weinig aan en verdrink je in je eigen zweet. Door de hoge snelheden is het echte probleem op een racefiets de wind, waardoor je heel snel afkoelt zodra je kleding nat wordt. Kortom, je moet hier beslissen: bij intensieve trainingen of tijdens races is het ademend vermogen van de kleding belangrijker dan bij lange, minder intensieve tochten waarbij je minder zweet.

Regenoverall voor mountainbiken

Overalls bieden maximale bescherming voor extreem modderige mountainbiketochten. Ze zijn meestal gemaakt van waterdichte hardshell-stof. Hun voordeel ten opzichte van conventionele fietskleding is het ontbreken van een opening tussen bovenkleding en broek, waardoor water en modder snel hun weg vinden naar het ondergoed in een conventionele combinatie van trui en broek. Na de rondleiding kunt u de overall eenvoudig afspuiten met een slang.

Weerbestendige racefietstruien

Er is de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt op dit gebied en veel fabrikanten bieden nu regendichte, ademende truien aan voor alle temperatuurbereiken. Sommige truien met lange mouwen worden al gebruikt in gebieden die voorheen voorbehouden waren aan softshelljassen en kunnen in combinatie met de juiste basislaag tot temperaturen van enkele cijfers worden gebruikt.

Regenkleding - Algemeen

Spatborden - De meest effectieve regenbescherming

De regen zelf is vaak geen probleem als je bij slecht weer fietst. Opspattend water van de weg heeft daarentegen aanzienlijk meer negatieve bijwerkingen - gelukkig kan het zeer effectief worden bestreden met spatborden.

Naar de spatborden

sks-rs1326-image-speedrocker-extension-05-origineel

Spatborden vaste installatie

Vast spatbord voor fietsen

Bijna alle stads- en trekkingfietsen worden geleverd met in de fabriek voorgemonteerde spatborden, vaak met extra spatborden, zodat u zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Zelfs bij mountainbikes zonder achtervering is het frame voorbereid met speciale oogjes. Deze oogjes vind je ook op sommige racefietsen.

Spatborden vaste installatie

Insteekbare spatborden

Fiets spatbord

Uiteraard kun je nog steeds spatborden bevestigen op alle fietsen die geen ogen hebben voor de bevestiging van spatborden (vooral full-suspension mountainbikes). Hier zijn insteekbeschermingsplaten ingeburgerd, die indien nodig zeer snel kunnen worden verwijderd.

Insteekbare spatborden

Spatborden

Spatbord voor op de fiets

Daarnaast zie je steeds vaker kleine plastic spatborden op mountainbikes, vooral voor de vork, die modder en water weghouden van gevoelige onderdelen zoals de vorkafdichtingen en je gezicht. Racefietsen zijn daarentegen vaak uitgerust met een klein spatbord onder het zadel. Hij is in een handomdraai aan en uit te trekken, is zeer licht en ziet er sportief uit, maar beschermt slechts tegen kleine hoeveelheden spatwater.

Spatborden

Overzicht van de verschillende spatborden

Kunst Toepassingsgebied Voordelen Nadelen
Vaste montage Stads-, trekking-, mountainbikes en racefietsen met passende oogjes de best mogelijke beschermende werking, vooral met extra bescherming tegen spatten ingewikkelde montage, hoog gewicht
Insteekbare spatborden Mountainbikes, racefietsen eenvoudige en snelle (de)montage lagere beschermende werking
Spatbord vork Mountainbikes eenvoudige en snelle (de)montage, zeer licht zeer weinig beschermend effect, vooral nuttig tegen vuil op het gezicht
Spatbord zadel Mountainbikes, racefietsen eenvoudige en snelle (de)montage, zeer licht, sportieve uitstraling laagste beschermende effect

Regenkleding - veiligheid in de regen

Vallende regen en natte wegen vereisen altijd meer voorzichtigheid en een aangepaste rijstijl. U kunt het slechtere zicht passief compenseren door uw fiets uit te rusten met de benodigde reflectoren. Bovendien zorgen reflecterende elementen op kleding (vooral op de voeten) ervoor dat u gezien wordt. U kunt uw zicht actief verbeteren met een verlichtingssysteem dat is afgestemd op het beoogde gebruik. Een set StVZO-goedgekeurde lampen moet permanent op uw fiets zijn geïnstalleerd of altijd in uw rugzak worden gedragen.

Helm lampen

Fietsen in de regen: helmlampen

Breed zicht, hoge helderheid

Iedereen die 's nachts met de mountainbike door het bos rijdt, heeft meer licht en bredere verlichting nodig dan gewone fietslampen kunnen bieden. Daarom zijn er lampen die aan de helm bevestigd kunnen worden, waarmee je zelfs in volledige duisternis sportief door het bos kunt rijden.

Voordelen:

  • brede verlichting
  • soms extreem hoge lichtsterkte
  • Goede bochtverlichting dankzij bevestiging aan de helm

Nadelen:

  • niet straatlegaal
  • soms erg duur
  • extra gewicht op de helm kan als vervelend worden ervaren

Batterij voor fietsverlichting

Fietsen in de regen: fietsverlichting op batterij

Voor een ongecompliceerde verlichtingsoplossing

Lampen op batterijen vind je vooral op fietsen die gebruikt worden voor het sporten, maar kunnen vanwege hun flexibiliteit ook erg handig zijn voor gebruik in de stad.

Voordelen:

  • eenvoudig en goedkoop achteraf aan te brengen
  • past op elke fiets
  • snel te monteren en te demonteren

Nadelen:

  • Batterijen hebben slechts een beperkte levensduur
  • Batterijen zijn minder krachtig bij lage temperaturen

Accu-fietsverlichting  Dynamo fietsverlichting

Fietsverlichting dynamo

De praktische oplossing voor permanent licht op je fiets

Veel stads- en trekkingfietsen zijn al uitgerust met vast geïnstalleerde verlichting die wordt aangedreven door een dynamo. In de voornaaf geïntegreerde dynamo's zijn inmiddels ingeburgerd.

Voordelen:

  • permanent op de fiets geïnstalleerd, onmogelijk om te vergeten
  • geen batterijen om op te laden
  • Naafdynamo vrijwel onzichtbaar
  • werkt zonder beperkingen bij regen en lage temperaturen

Nadelen:

  • Naafdynamo's te zwaar voor sportieve fietsen
  • Ombouwen duur

Rijstijl

Geen enkel accessoire kan een rijstijl vervangen die is aangepast aan de weers- en wegomstandigheden. Als het regent, kunt u er rekening mee houden dat de weg aanzienlijk gladder zal zijn dan normaal. Wees vooral voorzichtig in de buurt van wegmarkeringen, putdeksels en kasseien. Door plassen rijden kan slecht aflopen. Kuilen of andere obstakels zijn onder het wateroppervlak niet zichtbaar.

Bescherming van geparkeerde fietsen in de regen

In de regen heeft niet alleen de rijder bescherming nodig; bagage en de fiets zelf kunnen ook profiteren van een extra laag materiaal. Speciale hoezen voor rugzakken en bagagetassen houden niet alleen de inhoud droog, maar kunnen met opvallende kleuren of reflecterende elementen ook een extra bijdrage leveren aan de zichtbaarheid. Als de fiets in de regen blijft staan, adviseren wij in ieder geval een zadelhoes. Niets is vervelender dan op de fiets stappen en vanaf de eerste meter een natte bodem hebben. Als je geen droge stalling voor je fiets hebt, denk dan eens aan een opvouwbare fietsenstalling.

Bescherming van de accu van e-bikes  Fietshoezen

Fietsonderhoud na een rit in de regen

Fietsen in de regen: fietsonderhoud na een rit in de regen © Muc uit

Zo blijft uw fiets fit

Hoe vaker u een paar minuten besteedt aan het onderhoud van uw fiets en vooral aan uw rit, hoe langer deze meegaat. Het vijf minuten durende programma ziet er als volgt uit:

  • Als uw ketting erg vuil is, maak deze dan schoon met speciale aandrijfreiniger en een borstel of een speciaal kettingreinigingsapparaat.
  • Als uw ketting niet te vuil is, is een doek bevochtigd met warm zeepsop voldoende.
  • De schone ketting moet worden geolied. Breng hiervoor een druppel speciale kettingolie aan op de binnenkant van elke kettingschakel.
  • Draai de kruk een paar omwentelingen en laat de olie enige tijd inwerken. Veeg uiterlijk vóór uw volgende rit de overtollige olie af met een doek.

Reinigings- en verzorgingsproducten


Fietsen in de regen: veelgestelde vragen (FAQ)

Roest een fiets na een rit in de regen?

Ja. Fietsen zijn niet gemaakt van suiker en kunnen tegen nat worden. Veel onderdelen van de fiets zijn echter gemaakt van staal, dat gaat roesten als het langere tijd of vaker nat wordt. Aluminium is minder gevoelig, maar kan ook corroderen. Versnellende factoren zijn onder meer de zoute zeelucht of regelmatige ritten op met zout bestrooide wegen. Vooral de ketting kan erg gevoelig zijn. Voer na een bijzonder natte tocht onmiddellijk een kort onderhoudsprogramma uit om blijvende schade te voorkomen. Voor fietsenstalling wordt een beschermde ruimte of stoffen “fietsenstalling” aanbevolen.

Zijn er speciale banden voor fietsen in de regen?

Ja. Voor gebruik op de weg bieden vrijwel alle bedrijven speciale banden voor slecht weer. Bovenal bieden deze banden een verbeterde lekbescherming. Regen spoelt kleine stukjes glas en scherpe stenen op de weg en zorgt er ook voor dat dergelijke voorwerpen aan de band blijven plakken. Dikkere loopvlakken en zijwanden van de band en extra lekbeschermingslagen voorkomen dat scherpe voorwerpen zich een weg banen door de band naar de binnenband. Er is niets mis mee om deze banden het hele jaar door te gebruiken als je niet zoveel fietst. Als je veel fietst, is het de moeite waard om in de zomer over te stappen op lichtere modellen.

Voor mountainbikes zijn er speciale modder- en modderbanden met bijzonder grove nokken. Ook hier is de overstap alleen de moeite waard als je echt veel rijdt en waarde hecht aan het altijd hebben van het optimale materiaal bij de start.

Als het regent, profiteren alle banden ervan dat ze met een iets lagere luchtdruk rijden dan normaal, omdat dit het contactoppervlak met de grond vergroot.

Is de remweg langer op de fiets in de regen?

Ja. Als de fiets is uitgerust met conventionele velgremmen, hebben de remmen ook iets meer tijd nodig om het water van de remoppervlakken te vegen en grip op de velg te vinden. Dit effect treedt niet op bij schijfremmen; deze zijn duidelijk het betere remsysteem in natte omstandigheden. Ongeacht de gebruikte remmen hebben alle fietsbanden bij regen minder grip op de weg, waardoor de remafstand toeneemt.

Wanneer wordt een kledingstuk als waterdicht beschouwd?

Om de waterdoorlatendheid van een kledingstuk te testen wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde waterkolom. Om dit te bepalen wordt een kledingstuk blootgesteld aan toenemende waterdruk en wordt het moment gemeten waarop het derde druppeltje zijn weg door de stof heeft gevonden. Afhankelijk van de norm wordt textiel vanaf 800 mm (EN 343:2003 klasse 1), 1300 mm (EN 343:2003 klasse 2) of zelfs 4000 mm (EMPA Zwitserland) als waterdicht beschouwd. “Waterdicht” kan dus heel verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de gebruikte standaard. Gelukkig zijn vrijwel alle kledingstukken op de markt die als waterdicht worden omschreven, perfect geschikt voor dagelijks gebruik. Als je een kledingstuk wilt gebruiken om te sporten, moet je ook letten op het ademend vermogen ervan.

Kun je fietsen in de regen?

Natuurlijk kun je in de regen fietsen, zolang je maar over de juiste uitrusting beschikt en een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Natte wegen bieden minder tractie, vooral wegmarkeringen, putdeksels en tramsporen kunnen erg glad zijn. Bovendien is het zicht door regen slechter. Aangepaste snelheid en grotere voorzichtigheid, vooral bij het nemen van bochten en bij het remmen, worden aanbevolen. Houd er ook rekening mee dat andere weggebruikers moeite hebben met het zien en pas uw rijstijl hierop aan.

Is het gevaarlijk om tijdens onweer op een e-bike te rijden?

Tijdens een onweersbui op een e-bike rijden is niet gevaarlijker dan op een normale fiets. In sommige situaties kan dit echter geen bijzonder goed idee zijn. Zware regen vermindert het zicht en verlengt de remafstand. Windvlagen die rond onweersbuien ontstaan, kunnen kleinere en lichtere automobilisten letterlijk van de weg vegen. En dan zijn er de bliksem. In tegenstelling tot auto's bieden fietsen geen enkele bescherming tegen bliksem. In het open veld moet je daarom minimaal tien meter van de fiets vandaan zitten en op een lage plek hurken totdat de storm voorbij is. Idealiter schuilt u onder een afdak, bushalte of brug tot de storm voorbij is.

Wat kun je doen als je een bril draagt ​​en in de regen wilt fietsen?

Brillen veranderen vaak hun oorspronkelijke functie tijdens het fietsen in de regen. Als het aan de buitenkant regent of aan de binnenkant beslaat (vooral bij agressief rijden of bij koeler weer), verhinderen ze een duidelijk zicht op het verkeer. Caps of kappen voorkomen dat regendruppels de bril bereiken. Wielrenners dragen vaak minimalistische katoenen petten met een kleine klep, terwijl helmen met vizier erg populair zijn bij het mountainbiken. Beslagen lenzen in alledaagse brillen zijn echter moeilijker te bestrijden, omdat ze het gevolg zijn van een gebrek aan ventilatie. Veel sportbrillen hebben speciale luchtinlaten op de lenzen of het montuur. In combinatie met een hydrofiele coating die water eraf laat rollen, kun je veel beter zien.

Meer informatie vindt u hier

Alle adviesonderwerpen